Genel

Trafik Kazası Sonrası Yapılacak İşlemler Nelerdir?

izmir avukat ali berkin denizaslanı

trafik kazası sonrası ne yapılması gerek, trafik kazası sonrası yapılacak işlemler nelerdir, kaza tutanağı nasıl tutulur, kaza tutanağı örneği, kaza tutanağında olması gerekenler, kaza tutanağı nedir, kaza tespit tutanağı, kaza yaptım ne yapmam gerek, kaza yaptıktan sonra yapılması gerekenler, trafik kazası sonrası dikkat edilmesi gerekenler, trafik kazası avukatı, trafik kazası tazminatı avukatı gibi merak edilen hususları sizler için değerlendirdik.

Trafik kazası avukatı olarak merak edilen hususları sizler için yanıtladık.

Trafik kazaları kimi zaman yoğun trafiğin etkisi kimi zaman da kural tanımayan sürücüler ve trafikte hatalı davranışlar nedeniyle meydana gelir. Maddi hasarlı trafik kazalarından sonra belli başlı prosedürleri uygulamak gerekir. Kaza sonrasında ilk yapılması gereken kaza tespit tutanağı düzenlemek olsa da bazen bu da yeterli olmamakta ve olay yerinde trafik polisini beklemek gerekebilmektedir. Örneğin; kazaya karışan bir sürücünün ehliyetinin olmaması, alkollü olması ve yaşının küçük olması gibi durumlar sadece kaza tespit tutanağı ile çözülemez.

Trafik kazasından hemen sonra hayati kontrollerin yapılması ve olay yerinde can güvenliğinin sağlanması gerekir. Kazadan sonra;

Yaralıların tespiti yapılır ve ambulans çağırılır,

Araçların fotoğrafları çekilir ve araçlar uygun bir yere çekilir,

Kaza tespit tutanağı doldurulur,

Uyuşmazlık durumunda trafik polisi çağırılır

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza tespit tutanağı, maddi hasarlı bir kazaya karışan sürücüler arasında trafik polisi çağırmaya gerek duyulmadan kendi aralarında anlaşmaları için düzenlenmektedir. Sigorta işlemleri için önemli olan bu tutanakta kazaya dahil olan tarafların görüşlerinin yazılı beyanı bulunmaktadır.

Kaza tespit tutanağı hazırlanırken kaza yapan kişiler tutanakta istenen tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde 2 nüsha olarak doldurur ve imzalar. Sigorta şirketleri ile sonradan bir sorun yaşamamak için aşağıdaki bilgilerin eksiksiz bir şekilde verilmesi gerekmektedir:

Kazanın tarihi, saati ve yeri

Varsa görgü tanıklarının iletişim bilgileri

Kazaya karışan taraflar kendi sürücü bilgileri, araç bilgileri ve trafik sigortası poliçe bilgileri

Kaza tespit tutanağının 7 numaralı alanındaki kutucuklardan uygun olanların yanına (x) konur. (Bu alanı doldurmak zorunlu olmayıp, sadece sigorta şirketlerinin kazayı kısa sürede değerlendirmesi için önemlidir.)

Tutanaktaki 8 numaralı alan kaza yapan araçlardan biri yabancı plakalı ise doldurulur.

Aracın ilk darbe aldığı yer işaretlenir

Tutanağa çarpışma yerinin ve anının taslağı çizilir, cadde ve sokak ismi belirtilir, aracın gittiği yön işaretlenir ve yol çizgileri çizilir. Araçlar A ve B olarak işaretlenir.

Sürücüler kaza ile ilgili görüşlerini yazarlar.

Tutanaktaki 12 numaralı alanın sürücüler tarafından imzalanması zorunludur. İmzalanmayan tutanaklar geçersiz sayılmaktadır.

Kaza tespit tutanağını görüntülemek için tıklayın!

Hangi Durumlarda Trafik Polisi Çağırılmalıdır?

Kaza tespit tutanağı, maddi hasarlı trafik kazalarında, durumu kayıt altına alabilmek için polise ya da sigorta şirketine gerek kalmadan kazaya karışan kişilerin aralarında anlaşarak düzenlenir. Taraflar anlaştığı sürece trafik polisinin çağırılmasına gerek yoktur ancak aşağıdaki durumlarda kaza tespit tutanağı doldurulmayarak trafik polisinin gelmesi beklenmelidir:

Taraflar arasında anlaşmazlık olduğunda

Kazaya karışan sürücülerden biri alkollü olması ya da akli dengesinin yerinde olmaması

Kazaya karışan sürücülerden biri ehliyetsiz olduğunda ya da ehliyetin, kullandığı araç için yetersiz olması

Kaza yapan aracın sürücüsünün yaşının küçük olması

Kazaya karışan bir aracın resmi plakalı olması

Kazaya karışan bir aracın trafik sigortasının olmaması

Kazada ölüm ve yaralanmaların olması

Kazada kamu mallarının zarar görmesi

Trafik Kazasından Sonra Sigorta İşlemleri, Sigorta Avukatı İle Çalışın.

Kaza tespit tutanağının, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde ilgili sigorta şirketine verilmesi gerekmektedir. Sigorta şirketi, hasar ihbarı ile birlikte bir hasar dosyası açar ve prosedür başlar. Burada araç sahibinin yapması gereken, aza tespit tutanağı ve kaza yerinin fotoğraflarını sigorta şirketine göndermektir. Ayrıca sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu servisler de evrakları sürücü adına sigorta şirketine gönderebilmektedir. Sigorta şirketi, belgelerin gönderilmesinden sonra en geç 3 iş günü içinde ilgili evrakları Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne (SBM) göndermektedir.

Sigorta şirketi kazaya karışan sürücülerin kusur oranlarını yüzde cinsinden (%) belirledikten sonra dosyayı sonuçlandırır. Bu durumda sigortalının sonuca 5 gün içinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Sigorta şirketleri farklı oranlarda kusur payı bulduğunda anlaşma sağlanamaz ise tutulan kaza tespit tutanağı, Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na gönderilir. Değerlendirme komisyonu en geç 3 iş günü içerisinde kaza dosyasını sonuçlandırır. Bu aşamadan sonra araç eksperlerinin belirlemiş oldukları tamir masrafları, sigorta şirketi tarafından haklılık payına göre sigortalı kişiye ödenir. Bu konuyu uzman sigorta avukatı ile takip etmenizi tavsiye ederiz.

Bu konuda değer kaybına ilişkin makalemizi de incelemenizi tavsiye ederiz.

ZARARIMI TAHSİL ETMEK İÇİN NE YAPMALIYIM?

Alanında uzman trafik kazası avukatı ile detayları açıkça paylaşacağınız bir toplantı yapmanızı tavsiye etmekteyiz.

İzmir Hukuk Bürosu‘na yapılan yorumları incelemek için tıklayın. 

izmir boşanma avukatı

trafik kazası sonrası ne yapılması gerek, trafik kazası sonrası yapılacak işlemler nelerdir, kaza tutanağı nasıl tutulur, kaza tutanağı örneği, kaza tutanağında olması gerekenler, kaza tutanağı nedir, kaza tespit tutanağı, kaza yaptım ne yapmam gerek, kaza yaptıktan sonra yapılması gerekenler, trafik kazası sonrası dikkat edilmesi gerekenler, trafik kazası avukatı, trafik kazası tazminatı avukatı

Bir önceki yazımız olan Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur? başlıklı makalemizde anlaşmalı boşanma davası avukatı, boşanma avukatı telefon numarası ve boşanma davası ne kadar sürer hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir düşünce “Trafik Kazası Sonrası Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir