Genel

İzmir Trafik Kazası Avukatı, Ücreti

izmir avukat ali berkin denizaslanı

Trafik kazası avukatı, trafik kazası tazminatı avukatı, trafik kazası avukat ücreti, trafik kazası hukuk bürosu, hasar danışmanlık avukatı, trafik kazası yaptım, trafik kazası davası nasıl açılır, trafik kazası tazminatı davası, değer kaybı davası, değer kaybı başvurusu, sigorta başvurusu, uzman trafik kazası avukatı, ceza avukatı, tazminat avukatı, destekten yoksun kalma tazminatı avukatı, trafik davalarına bakan avukatlar, trafik kazalarında uzman avukat, maddi hasarlı trafik kazası avukat, trafik hukuku avukat gibi merak edilen hususları sizler için yanıtladık.

Trafik kazası avukatlığı, tazminat avukatlığının bir alt koludur. Trafik kazası sonucu belirli oranlarda vücut bütünlüğü bozulan yani engelli hale gelen kişiler ile ölüm halinde ölenin desteğinden yoksun kalan kişiler için gerek sigorta şirketleri aleyhine gerekse de kazaya sebebiyet veren kusurlu taraf aleyhine, mağdurlar adına doğan tazminatın, sigorta şirketlerine başvuru, tahkim ve dava usulüyle tazmin ile tazmin edildiği avukatlık hizmeti türüdür. Trafik kazası avukatı seçim aşamasında bu alanda özel çalışma yapmış kişilerin tercih edilmesi dava ve sigorta sürecinde işlerin hem hızlı hem de en kârlı şekilde sonuçlanması anlamı taşır.

TRAFİK KAZASI AVUKATI MADDİ TAZMİNAT

Trafik Kazası Avukatı Maddi Tazminatı Arttırır Mı?

Trafik kazası ülkemizde her gün yaşanan rutin olaylardandır. Bu bakımdan da kaza sonrası haklarını aramak isteyen kişilerin bazı hakları vardır. Onlardan ilki maddi tazminat konusudur. Trafik kazası sonrası sıkıntı yaşayan vücudunda hasar oluşan vatandaşın maddi tazminat hakkı mevcuttur. Bu tazminatlar iki şekilde ifade edilir.

  • Maluliyet (Engellilik) Tazminatı: Yani kaza sonrası yaşadığı problemin vücudundaki tahribata ilişki tazminat.
  • Engellilik Tazminatı: Burada kalıcı hasarlar veya eğer hem iş hem trafik kazası ise meslekten kazanma gücü kaybı tazminatı devreye girmektedir.

TRAFİK KAZASI AVUKATI MANEVİ TAZMİNAT

Trafik kazası avukatı manevi tazminatı konusunda mağdurlara dava sürecinde destek verir. Gerektiğinde, müvekkilinden izin alarak davalı yan ile uzlaşarak dava sürecini kısaltır. Manevi tazminatta karşı tarafın maddi durumu genelde belirleyici olmaktadır.

TRAFİK KAZASI YAPTIM, HAKLARIM NELER?

Trafik kazası yaptım, ne talep edebilirim?

Trafik kazaları nedeniyle; malvarlığında, kazazedenin kendisinde veya yakınları nezdinde maddi ve manevi zararlar oluşabilmektedir. Bu anlamda trafik kazası tazminatı; hem bedensel hem de malvarlığı zararlarını ifade etmektedir. Bu zararlar, ilgililerden (araç sürücüsü/sahibi/işleteni ve sigorta şirketinden/güvence hesabından) istenebilmektedir.

Trafik kazası tazminatı, haksız fiil hukuki sorumluluğundan kaynaklanmaktadır. Buna bağlı olarak, zamanaşımı, mahkemenin yetkisi, tazminatın miktarı gibi hususlarda sonuçlar doğmaktadır.

NE TALEP EDECEĞİM?
1-) Kişinin Yaralanması ve Ölümüme Bağlı Maddi /Manevi Tazminat Talepleri

Trafik kazası nedeniyle yaralanma veya sakat kalma (maluliyet) halinde, kısa süreli veya ömür boyu kişilerin çalışamaması ya da çalışamayacak olmalarına bağlı zararları oluşmaktadır. Yine bu süreçteki tedavi masrafları da diğer zarar kalemini oluşturmaktadır. İşte bu anlamda, çalışamamaktan veya iş gücü kaybına uğramaktan veya ekonomik geleceğin sarsılmasından ve kazanç kaybından kaynaklanan zarar ile tedavi giderleri maddi tazminat olarak talep edilebilmektedir. Yaralanan ve sakat kalan kişiler ile ağır bedensel yaralanma halinde yakınları yaşadıkları elem, üzüntü ve ıstırap nedeniyle de manevi tazminat isteyebilirler.

Trafik kazasında ölüm meydana gelmiş ise; ölenin yakınları, ölen kişinin desteğinden yoksun kalma tazminatı ile ölüm öncesi tedavi giderleri, cenaze ve defin masrafları gibi zararlarının tazminini ilgililerden talep edebilirler. Yine ölen kişinin yakınları, yaşadıkları elem, üzüntü ve ıstırap nedeniyle de manevi tazminat isteyebilirler.

2-) Araçtaki Zarardan Kaynaklı Maddi Tazminat Talepleri

Trafik kazası sonucunda araçta meydana gelen her türlü zararın ilgililerden tazminine yönelik talepler bu kapsamda değerlendirilir.

a) Araç Değer Kaybı Zararı Nedir?

Değer kaybı; trafik kazası sonucu hasar gören aracın, onarılmasına rağmen, piyasa değerinde oluşan azalma olarak ifade edilebilir. Yani, aracın trafik kazası sonrası hasarlanıp, onarılması sonrası değeri ile hiç hasarlanmamış haldeki değeri arasındaki farka ilişkindir. Bu anlamda aracın kaza tarihinden önceki ikinci el satış değeri ile aracın tamir edildikten sonraki ikinci el satış değerleri arasındaki fark değer kaybını gösterir. Değer kaybı tazminat tutarı, hasarın niteliğine, aracın üretim yılına, marka, model ve kilometresine göre değişebilmektedir. Bu anlamda karşı tarafın zorunlu mali sorumluluk sigorta şirketinden talep edilecek değer kaybı tazminatının miktarının belirlenmesi önemli olacaktır.

b) Hasar Bedeli Nedir?

Hasar bedeli; kazalı araçta oluşan teknik nitelikteki zararın giderilmesi ile onarım giderlerine ilişkindir. Bu anlamda, aracın kullanıma hazır eski haline giderilmesi için yapılan tamir ve parça değişimi giderlerini kapsamaktadır.

c) Hasar Farkı Bedeli Nedir?

Sigorta şirketleri; hasara uğrayan araçlar için tazminat ödemek yerine aynen tazmin olarak ifade edilebilen, aracın onarımının anlaşmalı bir serviste gerçekleştirilerek, onarılmış şekilde teslim edilmesini ve tazminatın onarımı gerçekleştiren servise yapılmasını tercih edebilmektedirler.

Sigorta şirketleri, aynen tazmin yöntemini benimsedikleri durumda, anlaşmalı servislerde aracın tamir edilmesinde olduğu gibi verilen hizmetin ilgili mevzuata uygun olarak yerine getirilmesini sağlamak ve bunu kontrol etmek zorundadırlar. Yapılan onarım işinin sigortalı veya zarar görenin hakkını ihlal edecek şekilde yerine getirilmiş olması şirketin sorumluluğundadır. Örneğin, değiştirilmesi gereken bir parça için onarım yapılması, onarılmasının mümkün olmaması nedeniyle “eşdeğer” veya “orijinal” parça ile değiştirilmesi gereken parçanın aynı kalitede olmayan parçalarla değiştirilmesi, işçiliklerin gereği gibi yapılmaması, boyanan parçalarda orijinal boya ile farklılık bulunması gibi…  Sigorta şirketinin, mevzuata uygun olarak hizmet verilmesi ve onarımların layıkı ile yapılması konusunda servisle anlaşma yapmış olması, açıklanan konulardaki eksikliklere ilişkin sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarının “Tazminat ve Giderlerin Ödenmesi” başlıklı B.2 nci maddesinin dördüncü fıkrasında;

“Hasar halinde, hasar gören parça, onarımı mümkün değilse veya eşdeğer parça veya yeniden kullanılabilir parça ile değişimine imkân yok ise orijinali ile değiştirilir. Bu paragraf uygulaması sonucu araçta bir kıymet artışı meydana gelse dahi bu fark tazminat miktarından indirilemez” hükmü yer almaktadır.

Anılan hükme göre hasarlı aracın öncelikle tamir edileceği, onarımın mümkün olmaması durumunda hasara uğrayan parçanın eşdeğer parça ile değiştirilmesi, eşdeğer parçanın mevcut olmaması halinde ise yenisi (orijinali) ile değiştirilmesi gerekmektedir. Buna karşılık, uygulamada özellikle Trafik sigortalarında onarımı mümkün olmayan parçaların “eşdeğer” veya “orijinal” parça yerine, mevzuata aykırı olarak aynı kalitede olmayan veya “yan sanayi” olarak tabir edilen parçalarla değiştirilebildiği görülmektedir. Bu durumda sigorta şirketinden “hasar farkı bedeli” talep edilebileceği gibi “uygun parçanın takılması” da talep edilebilir.

Sonuç olarak,

SÖZ KONUSU İSE YARALANMADAN YAHUT ÖLÜMDEN KAYNAKLANAN MADDİ MANEVİ TAZMİNAT, ARAÇTAKİ ZARARDAN KAYNAKLI MADDİ TAZMİNAT, ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI, ARAÇ HASAR BEDELİ, ARAÇ HASAR FARKI BEDELİ TALEP EDİLMELİDİR.

Trafik Kazalarına Hangi Avukatlar Bakar

Trafik kazası tazminatı davaları son derece hassas olup bu konu hakkında trafik kazası uzmanı bir avukat ile hukuki sürecin yürütülmesi daha sağlıklı olacaktır. Denizaslanı Hukuk Bürosu’nda, trafik kazası avukatı olarak faaliyetlerimiz uzman ekibimizce yapılmakta olup,  trafik davalarına bakan avukatlar, trafik kazalarında uzman avukat, maddi hasarlı trafik kazası avukat, trafik hukuku avukatı ile trafik kazası hukuk bürosu olarak hızlı ve güncel bilgilerle de her zaman yanınızdayız.

Trafik kazası avukat ücretini öğrenmek için, arayın ya da mesaj atın. Tıklayın.

DEĞER KAYBI İLE İLGİLİ DETAYLI YAZIMIZ İÇİN TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan Créer une société en Turquie avec un seul actionnaire başlıklı makalemizde avocat divorce turc, avocats francophones ve cabinet d'avocats a izmir hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir