Genel

Boşanma Davası Açmak – Neler Gerekli?

izmir avukat ali berkin denizaslanı

Boşanma Davası Açma

Boşanma davası açma evlilik birliğini yasal olarak sona erdirilmesi amacıyla eşlerin birlikte ya da eşlerden birinin açacağı dava türüdür. Boşanma davası eşlerin anlaşmaya varıp varmamasına yahut sebeplerine göre değişiklikler gösterebilir. Eşlerin boşanmanın bütün hukuki sonuçlarında anlaşmaya varmaları halinde açılacak olan dava anlaşmalı boşanma davası durumundadır. Ancak eşlerden yalnız birinin boşanmak istemesi halinde veya eşlerin boşanmanın sonuçlarında anlaşmaya varamamış olmaları halinde açılacak olan dava çekişmeli boşanmadır.

Boşanma Davası Açma Kararı 

Boşanma davası açma kararı verdim ancak boşanmak için ne yapmam gerekiyor diye düşünen eşler boşanma davası açma kararı verdiklerinde çoğunlukla nasıl boşanacaklarını ve hangi adımları izlemeleri gerektiğini bilmemektedir. Bu durumda boşanma davası açma konusunda kararınız yapmanız gereken boşanma sebeplerinizi açıklayıcı şekilde belirlemek ve buna uygun titiz ve anlaşılır bir dil ile yazılmış dilekçe ile mahkemeye başvurulmalıdır.

Boşanma Davası Açmak İçin Ne Yapılmalı?

Boşanmak istiyorum ne yapmam gerekir, boşanmak için hangi yolu izlemeliyim, nasıl boşanabilirim gibi soruları boşanma avukatlarının sıklıkla karşılaştığı soruların en başında gelmektedir. Boşanmak istiyorum ne yapmalıyım sorusunu soran taraf öncelikle neden boşanmak istediğini belirlemesi gerekir. Boşanmanın sebeplerini ortaya çıkarmalı ve buna uygun olarak boşanma dilekçesi yazması gerekir. Boşanma dilekçesinin yanında boşanmak isteyen taraf boşanmayı gerektiren olaylara dair delillerini de saklamalı ev bunları başvuracağı avukatlara sunmalıdır. Boşanma davası açmak için gerekli evraklar ve belgeler boşanma davasının süresine büyük etki etmektedir.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açma konusunda hangi sebeplere dayanarak boşanma davası açabilirim? Boşanma davası açmak için hangi sebeplere içerdiği kanunda 161 ve 166 sayılı kanun maddelerinde yer almaktadır. Bu maddelere göre zina hayata kast onur zedeleyici davranışlar ve pek kötü muamele suç işleme veya dayak atma işkence etme gibi  akıl hastalığı terk veya evlilik birliğinin temelden sarsılması gibi durumlarda  eşlerden biri boşanma davası açabilme hakkı vardır. Eşlerden biri çekişmeli boşanma davası olarak tek başına dava açabileceği gibi boşanmanın hukuki sonuçları üzerinde fikir birliğine vararak birlikte anlaşmalı boşanma davası da açabilme hakkı vardır.

Boşanma Davası Açmak İçin Gerekli Evraklar

Boşanma davası açma için gerekli belgeler nelerdir Boşanma için gerekli evraklar ilk olarak anlaşmalı veya çekişmeli boşanma dilekçeleri oluşturmaktadır.Boşanma dilekçesi ile Mahkemeye başvurulacak ve boşanma davası açılacaktır. Bununla birlikte anlaşmalı boşanma davalarında davanın açılabilmesi için anlaşmalı boşanma protolokü de gerekli hususlardan biridir. Anlaşmalı boşanma protokolünde taraflar boşanmanın her hukuki sonucu konusunda anlaşmaya varmış olmaları gereklidir. Eğer anlaşmaya varamamışlarsa dava çekişmeli boşanma davası olarak açılabilir. Bununla birlikte boşanma süreci içinde çekişmeli boşanmanın anlaşmalı boşanma davasına dönüşmeside görülebilir.

Boşanma davası açma için gerekli evraklar dediğimizde delil listesinin de önemli olduğunu belirtmek gerekecektir. Bu noktada dava açacak olan eşin delilleri toplaması mahkemeye tanık listesi sunması telefondaki bazı medya ve görseller gibi veya mesaj kayıtları yada sosyal medya paylaşımları mesajları kredi kartı ekstreleri gibi her türlü evrağı davada delil olarak göstermelidir. Boşanmak isteyen tarafın davayı açarken bu delilleri toplaması ve mahkemeye delilleri eksiksiz olarak sunması gerekir.

Boşanma Davası Nerede Açılır?

Boşanma davası nerede açılır sorusu boşanma kararı veren eşlerin merak ettiği soruların en başında gelmektedir.Boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleri olmaktadır. Ancak Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurmak gereklidir. Yargıtay Kararlarına göre Aile Mahkemesi olmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi boşanma davalarına bakabilecek yetkiye sahiptir. Davayı görmeye yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi veya eşlerin son 6 aydan beri birlikte yaşadıkları yerdeki mahkemelerdir.

Boşanma Davası Açtım Ne Kadar Sürer?

Dava süreci hukuki prosedürlerin doğru yürütülmesi boşanmaya dair her türlü delilin toplanması ve mahkemeye sunulması gerekir başvurulan mahkemenin iş yükü davanın çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma olması gibi hususlara göre değişiklikler gösterebilir.Örneğin bir anlaşmalı boşanma davası elbette çekişmeli boşanmalara göre daha kısa sürecektir. Anlaşmalı boşanma davaları en fazla 3-4 ay sürecek iken çekişmeli boşanmalar 4-5 yıla kadar hatta bazı durumlarda dahada fazla yıllara uzanabilir. Boşanma avukatı ile çalışmak boşanma davası süresini yarıya kadar indirebilir hatta bazı durumlarda çok hızlı sonuçlar elde edilebilir.

Boşanma Davası Açma Ücreti Ne Kadardır?

Boşanma davası açma ücret harç ve yargılama masrafları gerek duyulduğu zaman tayin edilen bilirkişi ücretlerini ve bir avukatla birlikte çalışılması halinde avukatlık ücretlerini içermetedir. Boşanma davası açmak için yatırılacak olan harç 2019 yıl itibariyle 35,90 TL olarak belirtilmiştir. Yargılama ücretlerine baktığımızda ise tebligat çıkarılması tanık sayısı bilirkişi ve raporları boşanma davasının anlaşmalı ya da çekişmeli olmasına göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca avukatlık ücreti de danışılacak olan avukata göre değişiklikler gösterebilir. Bu anlamda boşanma davası açma ücreti kesin olarak hesaplanamaz ve belli bir tahmin yürütülemez. Ancak şunu belirtmekte fayda var anlaşmalı boşanma davası ücreti çekişmeli boşanmalara göre daha az fiyatlara mal olabilmektedir. Çünki çekişmeli boşanma davalarında tanık dinlenmesi bilirkişi tayini dava süresinin daha uzun olması gibi birtakım sebepler boşanma davası ücreti hususunda rol oynayan bir durumdur. Bu bağlamda İzmir Barosu Tavsiye Niteliğindeki en az ücret Tarifesi’ne bakmak da faydalı olacaktır. Buna göre 2019 yılında anlaşmalı boşanma davalarında en az ücret 5000türk lirası çekişmeli boşanma davalarında ise 7300türk lirası civarlarında maliyetler çıkabilmektedir.

Tek Celsede Boşanmak Mümkün Müdür?

Boşanma davası ne kadar sürer sorusunu yukarıda yanıtladık. Peki tek celsede boşanma mümkün müdür? Tek celsede boşanma ne kadar sürecektir? Evet tek celsede boşanma mümkündür. Fakat her ne kadar tek bir duruşmada boşanma gerçekleşiyor olsa da süreç bir günde tabikide bitmiyor malesef. Çünkü boşanmada dilekçenin verilmesiyle davanın açılması hakimin tarafları dinlemesi varsa anlaşmalı boşanma protokolünün onaylanması gibi işlemler bulunmaktadır. Bunlar düşünüldüğünde tek celsede boşanma da 1-2 aylık bir süreç durumundadır.

Tek celsede boşanma genellikle anlaşmalı boşanma davalarında görülmekle birlikte çekişmeli boşanmalar da da mümkün olabilmektedir. Ancak anlaşmalı boşanmalarda boşanmanın sonuçlarını taraflar belirlediğinden daha çok bu tür boşanmalarda görüldüğünü unutmamanız gereklidir.

Boşanma Şartları Nelerdir?

Boşanma şartları nelerdiranlaşmalı boşanma şartları nelerdir? Anlaşmalı boşanma şartları TMK madde 166’da açıklanmıştır. Buna göre eşlerin evlilik birliğinin temelden sarsılmasına dayanarak anlaşmalı olarak boşanma davası açabilmeleri için şu şartların yerine getirilmesi durumu vardır.

-Evlilik birliği en az bir yıl sürdürülmüş olması gereklidir.

-Eşler birlikte başvurmalı veya bir eşin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi zorunluluğu vardır.

-Hakim tarafları bizzat dinlemeli ve iradelerinin serbestçe açıklandığına karar vermelidir.

-Taraflar boşanmanın mali sonuçları ve varsa çocukların durumu hakkında bir düzenleme yapmalı ve fikir birliğine varmış olmaları gerekir.

-Hakim tarafların yapmış olduğu düzenlemeyi uygunluğunu kontrol eder ve buna göre karar verir.

Çekişmeli boşanma davasında ise boşanma şartları ayrıca değerlendirilecek hakim boşanma şartlarının oluşup oluşmadığına delilleri de göz önünde bulundurarak karar verilecektir.

Boşanma Davasında Kadın Hakları Nelerdir?

Boşanmada kadının hakları kapsamına mal paylaşımı velayetin kendisine verilmesi maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi ve nafaka ortaya çıkmaktadır. Bunlara hükmedilmesi için gerekli birtakım şartların gerçekleştirilmesi gerekir. Örneğin velayeti kendisine alabilmesi bakımından çocuğun menfaatinin annenin yanında kalması yönünde olması gerekir. Bu durum oluşmaz ise nafaka ve tazminat talep edebilmesi için boşanmada erkekten daha az kusurlu olmalı ya da kusursuz durumda olmalıdır. Bununla birlikte boşanmada kadın hakları tam anlamında kullanabilmek için boşanma dilekçesini doğru ve titiz bir şekilde açıklayıcı bir dil ile yazılması gerekir. Çünkü dilekçede tam ve doğru iletilmeyen talep ileride hakkın kaybedilmesine sebepler çıkarabilir. Yahut boşanmayı getiren olayların doğru aktarılmaması da kadını kusurlu gösterecektir.

Boşanma Süreci ve Boşanma İşlemleri

Boşanma süreci eşlerin birlikte ya da eşlerden birinin görevli ve yetkili mahkemeye başvurmasıyla birlikte başlamaktadır. Boşanma işlemlerinden ilki  boşanma dilekçesinin düzgün ve açıklayıcı şekilde yazılmasıdır. Boşanma dilekçesinin yazımının uzman boşanma avukatı ile birlikte gerçekleştirilmesi davada büyük önem arz eder. Bu noktada boşanma süreci bir avukatla beraber yürütülmeye başlanmaktadır. Boşanma dilekçesinin verilmesiyle başlayan boşanma işlemleri davanın anlaşmalı olarak açılması halinde anlaşmalı boşanma protokolünü de önemi ortaya çıkmaktadır. Bu şekilde boşanma süreci başlayacak ve dilekçeleşme aşaması duruşmalar ile devam edecektir. Bu süreçte kişilerin maddi gücü oranında bir avukata danışmasıdır. Taraflar maddi durumlarının yetersiz olması durumunda barodan ücretsiz avukat da talep edebilme durumundadır.

Boşanma süreci delillerin sunulması ile karşılıklı verilecek dilekçelerden sonra ön inceleme aşaması tahkikata geçilmesi ve gösterilen delillerin toplanması sonucunda karar verilmesiyle sona erecektir.

Boşanma Dilekçelerinin Karşılıklı Verilmesi İşlemi

Boşanma davasında dilekçelerin karşılıklı verilmesi işlemi ilk aşamayı oluşturur. Bu durumda taraflar boşanmanın gerçekleşmesi için gereken olayları ve isteklerini açıklar. Davalı davacının dilekçesine cevap dilekçesi yazabilir. Ayrıca davacı da cevap dilekçesine cevap yazabilme durumundadır. Bu suretle tarafların ikişer kere dilekçe verme hakları bulunur. Boşanma dilekçelerinin verilmesinde HMK’ya göre belirlenen süre tebligat tarihinden itibaren 14 gündür.

Boşanma Davası Duruşmalarının Yapılması

Boşanma süresi boyunca boşanma davası ön inceleme tahkikat sözlü yargılama ve hüküm aşamalarını barındırmaktadır. Ön inceleme aşamasında dava şartları ve davaya yapılan itirazlar değerlendirilir ve uyuşmazlığın ne olduğu belirlenir. Tahkikat aşamasında boşanmak isteyen eşlerin ileri sürdüğü iddia ve savunmalar titizlikle incelenerek sözlü yargılama aşamasında ise taraflar boşanma davasına dair son sözlerini dile getirmektedirler. Bunun sonucunda yargılama sona erer ve hükmü verilir. Taraflar verilen kararı tebliğ aldığında ya hükmün kesinleşmesi gerçekleşecek ya da istinaf ve temyiz gibi kanun yollarına başvurur.

Boşanmada Nafaka Süreci

Boşanma davası süreciiçinde ihtiyacı olan taraf nafaka isteğini haklı nedenlerine dayanarak davada konu edebilir. Boşanmada nafaka iştirak yoksulluk yardım nafakası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte dava sürecinde hükmedilebilecek olan nafaka türüne ise tedbir nafakası ismi verilmektedir. Tedbir nafakası boşanmada nafaka isteminde bulunan tarafa verilmek üzere hakim tarafıdan karar verilen geçici bir nafaka sistemidir. Tedbir nafakasına eşlerden biri hakkında ve çocuk hakkında hükmedilebilme olanağı vardır.

Boşanmada nafaka türlerinden bir diğeri ise yoksulluk nafakasıdır. Yoksulluk nafakası boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek olan tarafa verilmektedir. Ancak burada önemli olan nokta nafaka talebinde bulunan kişinin boşanmaya sebep olan olaylarda kusursuz ya da nafaka yükümlüsünden daha hafif kusurlu olmasının önünde bir engel olmaması durumudur. Bir diğer nafaka türü olan iştirak nafakası ise çocuklar için düzenlenmiştir. Velayet kendisine verilmeyen taraf çocuğun her türlü bakım ve eğitim giderlerine kendi gücü oranında katılır ve nafaka öder.

Boşanmada Tazminat Süreci

Evlilik birliğinin sona erdirilmesinde yani boşanmada tazminat istenebilir. Ancak boşanmada tazminat talep edilebilmesi tazminat talep eden tarafın boşanmayı getiren olaylarda kusursuz ya da daha az kusurlu olması gereklidir. Boşanmada tazminat maddi ve manevi olarak iki türe ayrılmaktadır. Maddi tazminat istemek için boşanmanın talepte bulunan tarafın mevcut veya beklenen menfaatlerinde bir takım zararlar durumu söz konusudur. Bu durumda kusurlu tarafa gücü oranında tazminata karar verilmesi durumu ele alınır.

Boşanmada Mal Paylaşımı Süreci

Evlilik birliğinin kurulması ile meydana gelen eşler arasındaki ekonomik ortaklık boşanma ile sona erme durumundadır. Boşanmada mal paylaşımı adı verilen bu süreçte eşlerin tabi oldukları yasal mal rejimine göre hareket edilmesi gereklidir. TMK dört farklı mal rejimi düzenlemesi yapmıştır. Eşler bunlardan herhangi birini kendileri belirlemediği sürece mal rejimleri edinilmiş mallara katılabilme rejimidir. Ancak taraflar mal rejimi sözleşmesi bir diğer adıyla evlilik sözleşmesi ile kendi aralarında belirledikleri bir mal rejimini de seçebilmektedirler.Boşanmada mal paylaşımı TMK m. 179 uyarınca eşlerin bağlı olduğu mal rejimi hükümlerine göre gerçekleşir.

Boşanma Davasında Avukatın Önemi

Boşanma davaları hukukumuzda büyük önem taşıyan konu budur. Kişilerin yaşantılarıyla yakından ilgili olan bu davalarda ufak usul hataları bile hak kayıplarına büyük oranlarda sebebiyet verir. Bu nedenle boşanmak isteyen kimselerin uzman boşanma avukatı ile görüşerek dava açmalarını ve bu avukatları titiz bir araştırma ile bulmalarını öneririz.Boşanma avukatı boşanma dilekçesi yazımında yardımcı olacak ve boşanmaya dair her türlü delillerin toplanması ile mahkemeye sunulması hususunda hizmet edecektir. Sürecin boşanma avukatı ile devam etmesi halinde açılacak dava çekişmeli olsa dahi hukuki anlamda bir hatanın olmayacağı göz önüne alınırsa dava süresi de buna oranla kısalacaktır. Bununla birlikte boşanmak isteyen tarafın nafaka tazminat gibi taleplerinin iletilmesi ve davanın her an takip edilmesi için boşanma avukatından yardım ve görüşlerini almasıda ayrıca çok önemlidir.

Boşanma davasıyla ilgili aklınıza takılan sorulara cevap bulamıyorsanız İletişim‘e tıklayarak bu soruların cevaplarını uzman bir avukattan alabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir