Mahkemeye gitmezsem ne olur, mahkemeye gitmezsem ne olur, duruşmaya gitmezsem ne olur, boşanma davasına gitmezsem ne olur, ceza davasına gitmezsem ne olur, dava açtım gitmezsem ne olur, açılan davaya gitmemek, davaya katılmamak cezası, zorla getirme kararı nedir, tebligat geldiğinde yapılması gerekenler gibi hususları sizler için yanıtladık.
Mahkemeden adınıza üzerinde duruşma gün ve saatini bildiren bir tebligat (çağrı kağıdı) geldi. Veyahut Cumhuriyet Savcılığı’ndan ifadenize başvurulmak üzere davet edildiğinizi bildirir bir tebligat aldınız. Şimdi ne yapmalısınız?
Öncelikle Mahkemeden veya Savcılıktan gelen çağrı kağıdı üzerinde sizin yargılamadaki ya da soruşturmadaki sıfatınız (Müşteki, Şüpheli, Mağdur, Sanık, Tanık gibi) belirtilir. Burada resmi makamdan gelen davete icabet etmeniz diğer bir deyişle çağrı kağıdı üzerinde belirtilen gün ve saatte tebligatı yapan makamda hazır olmanız gerekir.
Tebligatta belirtilen gün ve saatte Mahkemeye / Savcılığa gitmesem ne olur?
Davanın niteliği ve sizin sıfatınız oldukça önemlidir.
Mahkemeye Gitmezsem Ne Olur?
- Mahkemeye Gitmezsem Ne Olur? Eğer bir hukuk davası söz konusu ise;
A) Davacı iseniz; Mahkemeye gitmemeniz halinde davayı takip eden bir vekiliniz de yok ise dava düşecektir yani davanız müracaata bırakılacaktır. Bunun anlamı davanızı harç yatırmaksızın 1 ay içinde veyahut yeniden harç yatırmak kaydı ile 3 ay içerisinde yenileyebileceğiniz, aksi halde bu süreler geçtikten sonra davanızın hiç açılmamış sayılacağıdır. Davanız açılmamış sayılır ise süreye bağlı taleplerde hak düşürücü süreyi geçirebilirsiniz; yani bir daha açacağınız dava süresi geçtiğinden reddedilir veyahut dava açma hakkınız zamanaşımına uğrar ise karşı yanın bu yönde savunmada bulunmasına imkan tanımış olursunuz.
B) Davalı iseniz; duruşmaya gitmemeniz halinde vekiliniz de bulunmuyorsa, yokluğunuzda gerçekleşen işlemlere safhalara itiraz etme olanağı kaybedebilirsiniz. - Eğer bir ceza davası / soruşturması söz konusu ise;
Mutlaka duruşmaya katılmak / savcılığa gitmek zorundasınız.
Eğer katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz. Yakalandığınızda kendiliğinizden gitmediğiniz makam önüne ifadeniz alınmak üzere çıkarılır ve dosya kapsamına ve delil durumuna göre tutuklanmanızı gerektirir bir sebep yoksa ifadeniz alındıktan sonra serbest bırakılırsınız. Eğer yakalanmanız iş gününe, mesai saatine değil de, haftasonuna denk gelir ise ilgili makam önüne çıkarılana dek bir-iki gün nezarethanede tutulabilirsiniz.
İhzaren celp; çağrıya icabet etmeyip mahkemeye / savcılığa kendiliğinden gelmeyen kişinin çağrıda bulunan resmi makam önünde bir sonraki celse polis tarafından hazır bulundurulmasıdır. Uygulamada hakkınızda ihzar çıkar ise polis memurları adresinize gelerek veyahut sizi karakola çağırarak bir sonraki mahkeme gün ve saatini bildirip burada hazır bulunmanızı ve size verdikleri küçük bir kağıda mahkeme kalemince katıldığınıza dair kaşe ve imza vurularak kendilerine teslim etmenizi isterler.
Tanık sıfatını taşıyor iseniz bu da sorumluluk gerektirir. Eğer tanıklıktan çekinebilecek kişilerden değilseniz, doğru şekilde resmi makam önünde belirtilen günde hazır bulunmalı ve tanıklık yapmalısınız. Aksi halde yukarıdaki prosedür sizin için de geçerlidir. Diğer yandan tanık sıfatı ile katılır ve fakat yalan beyanda bulunursanız, yalan yere yemin etme ve tanıklık etmenizden dolayı hakkınızda cezai işlem uygulanabilir ve bir anda sanık durumuna düşebilirsiniz.BOŞANMA DAVASINA KATILMAZSAK NE OLUR?
Boşanma Davasına İki Taraf da Gitmezse Ne Olur? Duruşma günü ve saati kendilerine tebliğ edilen taraflar herhangi bir mazeret bildirmeden davaya katılmazlarsa ya da kendilerini temsilen bir vekil tayin etmezlerse dosya mahkeme tarafından işlemden kaldırılır. Dosyanın yenilenme koşulu üç ay içerisinde dilekçe vermekle mümkündür. Dilekçe oluşturulmazsa mahkeme davayı açılmamış sayar. Boşanma Davasına İki Taraf da Gitmezse Ne Olur sorusuna verilebilecek en net yanıt dosyanın işlemden kaldırılması olacaktır. Taraflar boşanma konusunda kesin kararlılarsa mahkemeye iştirak etmeleri işlemlerin uzamaması adına yararlı olacaktır.
Bu aşamada avukat tutmalı mıyım?
Öncelikle avukat edinmek için hakkınızda dava açılmasını veyahut sanık sıfatı ile yargılanmanızı beklemeyin. Ne kadar erken avukat edinirseniz sizin için o kadar faydalı olacaktır.
Eğer bir avukat edinme imkanınız olur ise ifadeniz için ilgili resmi makama gitmeden evvel hakkınızdaki suçlamayı veyahut mağduru olduğunuz konuyu, dosya içerisindeki delil ve bilgileri detaylı şekilde inceleyerek sizi bilgilendirebilir , onun hukuki bilgi ve yardımından yararlanarak ifadenizi, savunmanızı, müdahale dilekçenizi oluşturabilir varsa ifadeniz sırasında sunmak üzere bir takım delilleri de temin edip dilekçenize ekleyebilirsiniz.
Özetle; Ceza soruşturma ve kovuşturma aşamalarında veyahut hukuk davaları süresince bir avukat edinmeniz ve onun mesleki bilgi ve tecrübesinden yararlanmanız lehinize olacaktır.
AVUKATINIZLA TANIŞIN.
ARAYIN.
izmir boşanma davası avukatı, izmir ceza davası avukatı, izmir icra davası avukatı
Bir önceki yazımız olan Get Citizenship in Turkey başlıklı makalemizde bayraklı adliyesi yol tarifi, çiğli adliyesi adres ve izmir karşıyaka adliyesi hakkında bilgiler verilmektedir.
MAPS
Bir önceki yazımız olan Cumhurbaşkanı'na Hakaret Davası Avukatı, Ücreti başlıklı makalemizde ağır ceza davası avukatlık ücreti, Asliye Ceza Davası Avukatlık Ücreti ve Avukat Ücreti hakkında bilgiler verilmektedir.