Yabancıların Türkiyede Evlenmesi için sizin için bir derleme yaptık. Evleneceğiniz kişi yabancı uyrukluysa, izlemeniz gereken yol biraz da olsa farklılaşacaktır. Türkiye’de yabancı uyruklu birisi ile evlenmenin prosedürleri nedir?
Yabancıların Türkiye’de Evlenmesi, Türkiye’de Yabancı Uyruklu Biriyle Evlenmek İçin Nereye Başvuru Yapılır?
Yabancıların Türkiyede evlenmesi Türk eşin ikamet kaydının bulunduğu ilçe evlendirme memurluğuna müracaat edilebiliyor.
Yabancı ile Evlilik İçin Başvuru Tek Yapılır mı?
Hayır. Yabancı biriyle evlenmek için başvuru yapacaksan, müstakbel eşinin de seninle birlikte olması gerekiyor.
Türkiye’de Yabancı Biriyle Evlenmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
“Yabancı ile evlilik için gerekli belgeler neler” sorusuyla başlayalım. Yabancı ülke vatandaşı biriyle evlenecek Türkler ile yabancılar için istenen belgeler şöyle:
Türk vatandaşından istenen belgeler:
- Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı
- Vesikalık fotoğraf
- Aile hekimi onaylı sağlık raporu
Yabancı Uyruklu Eşten İstenen Belgeler
Türkiye’de bir Türk vatandaşıyla evlenecek yabancı uyruklu kişilerden istenen evlilik belgeleri ise şöyle:
- Kimlik/Pasaport: Kimlik ve pasaport başvuru için kabul ediliyor.
-Eğer pasaport yoksa; kendi ülkesinin kimliği gerekiyor.
-Pasaportun veya ülke kimliğinin noter tasdikli Türkçe tercümesi şart.
-Pasaportun süresi geçmemiş ve verilecek nikah gününü de kapsıyor olması gerekli. - Vize: Kişinin mülteci ya da kaçak olmadığını kanıtlaması için vizesi de isteniyor. Süresi dolmuşsa ikametgah tezkeresi/ikametgah izin belgesi gerekiyor.
- Vesikalık Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş olması şart.
- Sağlık Raporu: Varsa aile hekimlerinden, yoksa devlet hastanesinden alınabiliyor.
- Evlenme Ehliyet Belgesi: Yabancılar için evlenme ehliyet belgesi de istenen belgeler arasında. Hem doğum belgesi hem bekarlık belgesi alan kişilerin, ayrıca evlenme ehliyet belgesi almasına gerek yok. Kendi ülkesinden ve Türkiye’deki ilgili konsolosluktan alabiliyor.
►Bekarlık Belgesi: Kendi ülkesinde evli olmadığına dair, yine kendi ülkesinin yetkili makamlarından talep ederek bekarlık belgesi alması gerekiyor.
►Doğum Belgesi: Eğer evlenme ehliyet belgesinde kişinin anne-baba ismi, doğum yeri ve doğum tarihi bilgilerinden herhangi biri yer almıyorsa, ayrıca bu bilgilerin yer aldığı doğum belgesi isteniyor.
Bazı ülkeler, evlenme ehliyet, doğum, bekarlık belgesi gibi belgeleri, sadece kendi ülkelerindeki yetkili makamlarda düzenliyor. Türkiye’de evlenecek yabancı uyruklu kişinin, bunu kendi ülkesinin temsilciliklerinden öğrenmesi gerekiyor.
Yabancı Uyruklu Biriyle Evlenmek İçin Gerekli Belgelerin Geçerlilik Süresi Nedir?
Yabancıların evlenmesi için gerekli belgeler, ilgili kurumdan alındığı tarihten itibaren 6 ay geçerlidir.
Yabancı Uyruklu Evlilik İçin Gerekli Belgelerin Onay İşlemleri Nasıl Yapılır?
Yabancı makamlardan alınmış belgelerin Türkiye’de geçerli olabilmesi için bazı koşullar var. Bunlar; belgenin Türkiye’de resmi evrak olarak kabul edilmesi için gereken apostil işlemi ile noter onaylı Türkçe tercümesinin teminidir.
Alınan belge, apostil edilmiş ise, belgenin noter onaylı Türkçe çevirisinin yapılmış olması yeterli.
Ayrıca belge, Türkiye’nin dış temsilciliğinin bulunduğu bir ülkeden alınıyorsa, bu belge ile çevirisi Türkiye’nin dış temsilciliği tarafından onaylanmışsa belgeler başka bir işleme tabi tutulmadan kabul ediliyor.
Apostil Nedir?
Apostil, Lahey Anlaşması’na taraf olan ülkeler(*) (ülkelerin tam listesini sayfa sonunda bulabilirsin) arasında resmi olarak onaylanan evrakın başka ülkede de geçerli olması durumuna deniyor.
► Türkiye’nin apostil anlaşması olduğu ülkeler arasında evlenilecek kişinin ülkesi de varsa, belgelerin Türkiye’de tekrar onaylatılması gerekmiyor.
►Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, apostil onayı almış tüm belgelerin başında, Fransızca olarak “Apostille (Convention de La Haye du 5 Octobre 1961)” yazısının olması gerektiği.
►Yabancı uyruklu kişinin Lahey Anlaşması’na taraf olmayan bir ülke vatandaşı olması durumunda ise bu kişinin evlilik belgeleri için apostil onayı gerekiyor.
Apostil Nerede Yapılır?
Türkiye’de apostil düzenleyen makamlar; illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklardır.
İşlemlerini merkez ilçede gerçekleştiren çiftler belgelerini valilikte, ilçelerde gerçekleştirenler ise kaymakamlıklarda onaylatmalı.
Mülteci Biri ile Türkiye’de Evlilik
Türkiye’de mülteciler ile evlilik sürecinin nasıl olduğu da en çok merak edilenler arasında. Özellikle bir Suriyeli ile evlenmek isteyenlerden bu konu ile ilgili çok fazla soru alıyoruz.
►Kimler mülteci olarak kabul ediliyor?: Kanunlara göre belirli sebeplerle ülkesine dönemeyen ya da dönmek istemeyen kişiler mülteci statüsünde kabul ediliyor.
İkamet izni dışında Türkiye’de bulunan vatansızlar, mülteciler, şartlı mülteciler, ikincil koruma statüsünde bulunanlar, uluslararası koruma başvurusunda bulunanlar ile geçici koruma kapsamına alınan yabancıların başvuruları evlendirme memurluklarına yapılıyor.
►Başvuru için gerekli belgeler neler?
- Sağlık Raporu: Aile hekimlerinden ya da devlet hastanesinden alınabiliyor.
- Fotoğraf: Son altı ay içinde çekilmiş olması şartı aranıyor.
- Pasaport/Kimlik: Tercüme ettirilerek noterden onaylanmış pasaport ile evlilik başvurusunda bulunmak mümkün. Ayrıca mültecinin, İl Göç İdaresi Müdürlüğünden alacağı resimli “Geçici Koruma Kimlik Belgesi” de kimlik olarak kabul ediliyor.
- Evlenme Ehliyet Belgesi:
-Türkiye’de nüfus kaydı tutulan mülteciler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alabiliyor.
-Henüz nüfus kaydı yapılmamış olanların emniyet makamlarından belge alması gerekiyor.
-Kayıtları İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğünde olanlar emniyet makamlarından belge alabiliyor. Bu belgenin belgeyi valilikte yer alan İl Hukuk İşleri Bürosu’na onaylatması gerekiyor. Yabancıların Türkiyede Evlenmesi avukatı
Türkiye’de İki Yabancının Evlenmesi
Türkiye’de iki aynı uyruklu yabancının ya da farklı uyruklu iki yabancının evlenmesi de mümkün. Aynı devlet vatandaşı olan iki yabancı kendi kanunlarının yetki vermesi durumunda, o devletin Türkiye’deki temsilcilikleri önünde evlenebiliyor.
Martı Tower Hukuk Bürosu ve Bayraklı Martı Tower Avukat başlıklı yazılarımız için tıklayın.
Yol tarifi için tıklayın.
Noter Vekaletname Ücreti ve Avukata Vekalet Vermek ve Vekaletname Ücreti için tıklayın.
Trafik Kazası Sonrası Yapılacak İşlemler Avukatı telefon numarası için ulaşın. Appelez nous.
Bayraklı Adliyesi Ceza Avukatı başlıklı yazımız için ulaşın.
İzmir Mavi Kart Avukatı başlıklı yazımız için ulaşın.
Araç Değer Kaybı Nedir başlıklı yazımız için ulaşın.
İzmir İdare Avukatı başlıklı yazımız için ulaşın.
İzmir Değer Kaybı Avukatı başlıklı yazımız için ulaşın.
Bir diğer yazımız olan Bayraklı Adliyesi Ceza Avukatı başlıklı makalemizde bayraklı adliye avukat, bayraklı adliyesi ceza avukatı ve bayraklı avukatları hakkında bilgiler verilmektedir.
Bir diğer yazımız olan Bayraklı Adliyesi Boşanma Avukatı başlıklı makalemizde bayraklı adliye avukatı, bayraklı adliyesi avukat ve bayraklı adliyesi avukatları hakkında bilgiler verilmektedir.
Bir diğer yazımız olan Noter Vekaletname Ücreti başlıklı makalemizde 2021 noterlik ücret tarifesi, araç satışı için vekalet ve araç tescil masrafı hakkında bilgiler verilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Karşıyaka Aile Mahkemesi Nerede başlıklı makalemizde bayraklı adliyesi nerede, çiğli adliyesi adres ve çiğli adliyesi nerede hakkında bilgiler verilmektedir.
3 thoughts on “Yabancıların Türkiyede Evlenmesi”